Voeding en training
Stalondeugden bij paarden
Stalondeugden zijn gedragingen die een paard zichzelf heeft aangeleerd wanneer hij zich langdurig verveelt of stress ervaart. Stalondeugden werken verdovend en zijn zeer verslavend. Om het gedrag echt af te leren moet je als paardeneigenaar eerst op zoek gaan naar de oorzaak van het probleem.
Wat zijn stalondeugden?
In de natuur graast een paard al lopend 14 tot 16 uur per dag samen met zijn soortgenoten. Tegenwoordig worden veel paarden individueel gehouden in een stal met beperkte toegang tot ruwvoer en soortgenoten. Dit kan ervoor zorgen dat een paard zich gaat vervelen en/ of stress ervaart.
Als gevolg van verveling en stress kunnen paarden stalondeugden laten zien. Stalondeugden zijn gedragingen die een paard zichzelf heeft aangeleerd. Stalondeugden zijn stereotiep: doelloze gedragingen die zich steeds herhalen.
Wanneer een paard een stalondeugd uitvoert wordt het stofje endorfine aangemaakt. Endorfine werkt verdovend, rustgevend en is hierdoor zeer verslavend. Doordat het paard steeds meer verlangd naar dat fijne gevoel van de endorfine zal het paard steeds meer stalondeugden laten zien. Wanneer het paard eenmaal verslaafd is geraakt aan de endorfine hoeft de stressfactor niet meer aanwezig te zijn om toch de stalondeugd uit te voeren.
Er zijn verschillende soorten stalondeugden waaronder: weven, kribbebijten, luchtzuigen en boxlopen.
Stalondeugd weven
Wanneer een paard dwangmatig en langdurige van zijn linker op zijn rechterbeen wiebelt en daarbij zijn hoofd en hals meebeweegt noemen we dit weven. Weven kan zorgen voor slijtage aan de hoeven en het bewegingsapparaat. In extreme gevallen kan weven zelfs zorgen voor abnormale spierontwikkeling. Paarden die weven staan altijd met de voorbenen iets uit elkaar.
Kribbebijten paard
Een ander voorbeeld van een stalondeugd is kribbebijten. Kribbebijten en luchtzuigen worden vaak door elkaar gehaald. Bij beide stalondeugden kantelt het paard het hoofd iets naar achteren en zuigt het paard lucht de slokdarm in. Wanneer paarden tijdens deze handeling van luchtzuigen ook de tanden vastzetten op een object wordt de handeling niet luchtzuigen maar kribbebijten genoemd. Bij paarden die lucht naar binnen zuigen is er een verhoogd risico op maagzweren. Paarden die kribbebijten hebben daarnaast ook een verhoogd risico op beschadiging van het gebit. De voorste snijtanden zijn bij paarden die kribbebijten vaak beschadigd.
Kun je stalondeugden bij paarden afleren?
Er zijn verschillende hulpmiddelen te koop, zoals een luchtzuigband, muilkorf of antiweefrek, die het gedrag van stalondeugden tegengaan. Een groot nadeel van deze ‘hulpmiddelen’ is dat deze de oorzaak van het ontstaan van het gedrag niet wegnemen! Om het gedrag van stalondeugden echt af te leren moet je als paardeneigenaar opzoek gaan naar de oorzaak van het probleem. Belangrijk daarbij is dat je ervoor zorgt dat je paard zo natuurlijk mogelijk gehouden wordt.
Gedrag afleren is niet gemakkelijk en ook lang niet altijd mogelijk, geduld is hierbij zeer belangrijk! Ook voor stalondeugden geldt: voorkomen is beter dan genezen.
Tips om stalondeugden te voorkomen
Belangrijk bij het voorkomen van stalondeugden is het zo natuurlijk mogelijk houden van paarden.
Veel contact met soortgenoten, een paard is immers een kuddedier.
Zoveel mogelijk toegang tot ruwvoer. Paarden in de natuur grazen tot wel 16 uur per dag!
Dagelijks voldoende beweging in de vorm van weidegang of paddock. Vergeet niet dat wanneer je je paard in de paddock zet je hem ook hier toegang geeft tot voldoende ruwvoer.
Wissel je trainingen regelmatig af. Iedere dag hetzelfde rondje in dezelfde bak is erg saai voor je paard.
Geef je paard een stal met uitzicht, paarden vinden het fijn om rond te kunnen kijken.
Zorg dat je paard voldoende afleiding heeft en zich niet hoeft te vervelen. Geef hem bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds een aantal Pavo HayChunks in een klein hooinetjes of verstop ze in de baal met hooi. Zo heeft je paard wat leuks, lekkers én gezond om aan te knabbelen!
Ook zijn er verschillende speeltjes te koop die verveling tegen moeten gaan, zoals voerballen of speelballen.
Voeding en training
Luchtzuigen bij je paard verhelpen
Het constant zuigen van lucht wat sommige paarden doen als ze in de stal staan, heet luchtzuigen en is een uiting van verveling. Als je paard eenmaal aan het luchtzuigen gaat, is het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om hier weer vanaf te komen. Lees hier meer over luchtzuigen en hoe je het kunt voorkomen.
Wat is luchtzuigen precies?
Luchtzuigen is een vorm van een stalondeugd. Stalondeugden zijn stereotype gedragingen: ze zijn doelloos en herhalen zich continu. Bij het luchtzuigen kantelt het paard het hoofd iets naar achteren en zuigt het paard lucht de slokdarm in. Wanneer het paard tijdens het luchtzuigen zijn snijtanden ook nog vastzet op een hard voorwerp, zoals de voerbak of het houtwerk van de wei, wordt het kribbebijten genoemd.
Waarom is mijn paard een luchtzuiger?
In de vrije natuur waar paarden in kuddes leven, hebben ze constant contact met soortgenoten en bewegen en grazen ze de hele dag. Dat is een verschil met hoe wij onze paarden tegenwoordig houden en ze vaak afwisselend in de stal en alleen of samen met hun maatje in de wei zetten. Dat doen we al generaties lang zo, maar kan er wel voor zorgen dat je paard zich gaat vervelen en/ of hierdoor stress ervaart en dit uit in luchtzuigen.
Paarden gaan luchtzuigen om te ontsnappen aan stress of verveling. Tijdens het luchtzuigen produceert het lichaam van het paard endorfine. Endorfine is zeer verslavend voor een paard omdat het verdovend en rustgevend werkt. Wanneer je paard eenmaal verslaafd is aan de endorfine zal het steeds vaker en heftiger gaan luchtzuigen. Je paard hoeft dan niet eens meer stress of verveling te ervaren, maar wil toch luchtzuigen.
Is luchtzuigen schadelijk voor paarden?
Naast dat het vervelend is dat je paard niet gewoon lekker rustig op stal kan staan, kan luchtzuigen ook echt schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo zouden paarden die luchtzuigen een verhoogd risico kunnen hebben op maagzweren, hoewel het exacte verband tot op heden niet is aangetoond en het een onderwerp van discussie blijft. Ook wordt er vaak gesproken over een relatie tussen luchtzuigen en koliek, maar ook dit is nooit wetenschappelijk aangetoond. Neemt niet weg dat je extra oplettend moet zijn voor de symptomen van koliek en maagzweren als je paard een luchtzuiger is!
Tips: luchtzuigen bij je paard verhelpen
Luchtzuigen verhelpen is niet gemakkelijk en ook niet altijd mogelijk. Maar ook voor luchtzuigen geldt: voorkomen is beter dan genezen! Hier enkele tips die je kunnen helpen om luchtzuigen te voorkomen of tot een minimum te beperken.
Een paard is een kuddedier, zorg voor veel contact met soortgenoten door ze samen of met een groep in de wei te zetten en de bovendeuren van de stal open te laten, zodat ze aan elkaar kunnen snuffelen.
Paarden in de vrije natuur grazen tot wel 16 uur per dag! Onbeperkt ruwvoer zorgt ervoor dat je paard kan eten wanneer hij wil.
Een paard heeft iedere dag behoefte aan voldoende beweging in de weide of paddock. Vergeet niet dat wanneer je je paard in de paddock zet je ook altijd wat hooi neerlegt (op rubberen platen i.p.v. op de grond om zand eten te voorkomen).
Iedere dag hetzelfde rondje in dezelfde bak is niet alleen saai voor jezelf, maar ook voor je paard. Wissel je training daarom voldoende af of ga eens een stukje stappen in de wei of buiten.
Zorg dat je paard voldoende afleiding heeft en zich niet hoeft te vervelen. Geef hem bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds een paar Pavo Haychunks in een klein hooinetje of verstop het in de baal met hooi.
Paarden vinden het erg fijn als ze om zich heen kunnen kijken, geef hem daarom een stal met uitzicht.
Ook zijn er verschillende speeltjes te koop die verveling tegen moeten gaan, zoals voerballen of speelballen.
Voeding en training
Verveling bij je paard tegengaan
In de natuur is een paard constant bezig, iets wat bij een groot deel van onze paarden op stal en soms ook in de wei zeker niet het geval is met verveling tot gevolg. Dit kan zich uiten in stalondeugden, het eten van zand of bijten aan de omheining. Lees hier alles over waarom een paard zich verveelt en wat jij kunt doen om verveling bij je paard tegen te gaan.
Waarom verveelt mijn paard zich?
Van nature staat een paard natuurlijk niet in een stal of wei, maar leeft het in een kudde in de vrije natuur. Daar zijn ze veel tijd kwijt met het zoeken naar voedsel, het vluchten voor vijanden en het sociale contact met de rest van de kudde. Ondanks het feit dat paarden al jaren door mensen worden gehouden - gedomesticeerd zijn - en gewend zijn om (individueel) gehuisvest te worden in een stal en/of wei, betekent dit niet dat ze hier altijd oké mee zijn. Het huidige paard hoeft niet te zoeken naar voedsel, beweegt daardoor veel minder en heeft soms weinig tot geen contact met soortgenoten, wat kan leiden tot verveling.
De symptomen: hoe weet je dat je paard zich verveelt?
Verveling zorgt ervoor dat het paard stress krijgt en dit kun je vaak herkennen in de vorm van stalondeugden. Door de verveling gaat het paard bepaald gedrag vertonen, zoals:
Weven: langdurig (soms wel uren) heen en weer zwaaien van het lichaam
Luchtzuigen: lucht naar binnen zuigen
Kribbebijten: de tanden in de omheining of voerbak zetten
Boxlopen/ heen en weer lopen
Door dit gedrag komt endorfine vrij, waardoor het paard zich prettig voelt. Dit zorgt ervoor dat je paard het gedrag vaker zal vertonen, want het voelt immers fijn. Door de verveling kan het paard ook meer gaan eten en dan vooral dingen die hij niet hoort te eten, zoals het houtwerk.
Mijn paard verveelt zich op stal
Op stal heb je de meeste kans dat een paard zich gaat vervelen, aangezien ze op de wei (vaak) voldoende voedsel hebben om happend en stappend te eten. Daarnaast staan sommige paarden in kuddeverband in de wei, waardoor er meer sociaal contact is en je paard minder snel verveeld raakt. Op stal staat het paard echter meestal alleen en heeft het buiten de voerbeurten om weinig te doen.
Paard verveelt zich in de wei
In de wei komt verveling veel minder voor, maar kan het er zeker zijn. Vooral als je paard alleen in de wei staat en er weinig te eten is, kan je paard zich gaan vervelen. Al zal dit voornamelijk voor komen in een (zand)paddock. Zorg er dus altijd voor dat je paard iets te doen heeft als het buiten staat, anders loop je de kans dat je paard zand gaat eten of begint met het knagen aan de omheining.
Tips tegen verveling bij je paard
Om verveling tegen te gaan is het sowieso verstandig om je paard in een ruime stal te zetten met voldoende licht en frisse lucht. Daarnaast kan je het aantal voerbeurten wat meer over de dag uitsmeren als dit mogelijk is. In plaats van twee keer per dag je paard te voeren, is het het beste om het voer bijvoorbeeld te verdelen over vijf tot zes keer per dag. Nu zal dit voor veel paardenhouders niet haalbaar zijn en dan is een hooibal ook een optie. Het belangrijkste is namelijk dat je paard gedurende de hele dag beschikking heeft tot ruwvoer, dit zorgt niet alleen voor minder verveling maar verkleint ook de kans op koliek en maagzweren. Om je paard wat langer over zijn ruwvoer te laten doen, kan je dit bijvoorbeeld geven in een hooinet of slowfeeder. Hang deze niet naast de waterbak, maar juist aan de andere kant van de stal. Zo krijg je geen zooitje in je stal en is je paard langer zoet!
Een andere belangrijke factor om verveling tegen te gaan is beweging. Net als het voeren, geldt voor beweging ook het liefst meerdere keren per dag. Tegen verveling zou weidegang de beste optie zijn, maar mocht dit niet lukken dan kan een rondje stappen ook een goede afleiding zijn naast de training. De training zelf kan ook eens goed bekeken worden. Elke keer dezelfde training brengt je paard in een sleur en levert weinig uitdaging op. Doe eens iets anders dan je gewend bent met je paard, zoals grondwerk, schriktraining of buitenrijden. Dit zorgt ervoor dat je paard weer nieuwe indrukken opdoet, die hij vervolgens moet verwerken en dus minder tijd heeft om zicht te vervelen.
Naast deze basistips zijn er andere afleidingen om op stal, de paddock of in de wei neer te leggen of op te hangen.
Een liksteen vult niet alleen de vitaminen en mineralen van je paard aan, maar werkt ook bij het tegengaan van verveling.
Hang 3 of 4 Pavo HayChunks in een klein hooinetje of verstop ze in een baal met hooi. Dit zorgt ervoor dat je paard wat afleiding heeft én ook nog eens wat extra gezonde ruwvoervezels binnenkrijgt!
Gebruik voerspeeltjes om je paard naar zijn eten te laten zoeken en hem langer bezig te houden met zijn voerbeurt.
Speelgoed of andere interessante objecten. Een paard is van nature nieuwsgierig en is misschien wel geïnteresseerd in wat leuke speeltjes in stal. Denk aan speciaal ontwikkelde speelballen, maar ook pionnen en andere speeltjes kunnen leuk zijn. Let er bij de andere speeltjes wel goed op dat deze veilig zijn voor je paard.