Droes is een heel vervelende aandoening voor paarden en hun eigenaren. Het is namelijk een zeer besmettelijke ziekte, die in een groep paarden of op een stal een flinke tijd voor problemen kan zorgen. Maar wat is droes nu eigenlijk? Wat zijn de symptomen van droes en hoe kan je het herkennen en behandelen? Je leest het allemaal in dit artikel.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Linda van den Wollenberg, internist voor paarden bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
Wat is droes bij paarden en hoe wordt het overgebracht?
Droes is een zeer besmettelijke infectieziekte van paarden, die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi equi. Deze bacterie zorgt ervoor dat de voorste luchtwegen van je paard gaan ontsteken; vooral de lymfeklieren in de nek en keel worden hierdoor getroffen. In sommige gevallen zwellen deze lymfeklieren sterk op en vormen abcessen. Als deze openbreken is de pus die eruit komt heel besmettelijk voor de andere paarden op stal. De overdracht van droes verloopt vaak direct van paard op paard via bijv. neusuitvloeiing of pus uit abcessen, maar droes kan ook indirect worden overgebracht door mensen die de paarden verzorgen en rijden. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de bacterie enkele weken overleven in water; gedeelde drinkbakken kunnen dus ook een belangrijke bron van infectie zijn. Op hekken, weilanden, boxwanden etc. overleeft S. equi equi doorgaans waarschijnlijk korter (enkele dagen tot een week).
Symptomen en diagnose van droes
De eerste symptomen verschijnen ongeveer 3 tot 14 dagen na de infectie en zijn vaak niet heel specifiek. Het paard is niet helemaal helder en fit en heeft een slechte – of zelfs helemaal geen – eetlust. Daarnaast kan het paard koorts hebben en soms snottert hij al. Met name als het paard koorts heeft is het slim om niet te lang te wachten om een dierenarts te bellen. Hij of zij kan dan monsters (meestal een neusswab) nemen, om hiermee door een laboratorium te laten onderzoeken welke ziekteverwekker voor deze symptomen zorgt. Bij een verdenking of diagnose van droes kan je het bewuste paard namelijk het beste zo snel mogelijk isoleren van de rest om op die manier het besmetten van andere paarden zoveel mogelijk te voorkomen. Dat kan een hoop ellende in een later stadium schelen. Als de lymfeklieren in de keel en kaak opzwellen en er abcesvorming optreedt, worden de symptomen van droes al duidelijker. Soms houden zieke paarden het hoofd en de nek gestrekt, omdat de luchtwegen pijnlijk ontstoken zijn en om makkelijker adem te kunnen halen.
Droes bij oudere paarden
Een flink deel van de paarden krijgt op jonge leeftijd al droes, vooral veulens en jaarlingen zijn extra vatbaar voor deze ziekte. Jonge dieren hebben ook meer kans op het ontwikkelen van complicaties, zoals verslagen droes (waarbij lymfeknopen op andere plaatsen in het lichaam, bijvoorbeeld in de buikholte, ontstoken kunnen raken). Na een droesinfectie bouwt circa driekwart van de paarden immuniteit op voor langere tijd. Het is dus niet zo dat oudere paarden geen droes kunnen krijgen, maar vaak vertonen zij wel een minder heftig ziektebeeld met als symptomen bijvoorbeeld alleen koorts en snotneus. Soms kan de infectie op een manege of pensionstal met volwassen paarden daardoor echter wel veel langer doorrommelen: het wordt minder snel als droes herkend.
Is droes besmettelijk voor mensen?
Gelukkig is droes niet een ziekte die wordt overgedragen op mensen en wij worden er dus ook niet ziek van. Wij kunnen echter wel de infectie van het ene op het andere paard overdragen als de bacterie op onze handen of kleding achterblijft. Het is dus niet verstandig om zowel gezonde paarden als paarden met droes gelijktijdig te verzorgen.
Zo kun je droes bij paarden beperken
- Isoleren: wanneer er bij een paard op stal droes wordt vastgesteld, is het verstandig om dit paard te isoleren om besmetting van andere paarden te voorkomen.
- Omstandigheden: een slecht geventileerde stal, stress, gebrek aan bepaalde voedingsstoffen en andere ziekten kunnen er overigens voor zorgen dat de droesbacterie makkelijker voor problemen zorgt.
- Blijf uit de buurt: laat mensen die paarden met droes verzorgd hebben vooral níet in de buurt komen van de gezonde paarden.
- Wegwerpkleding: gebruik bij het paard met droes kleding die je direct daarna in de wasmachine doet of gebruik wegwerpkleding en handschoentjes.
- Temperaturen: daarnaast is het slim om de rest van de paarden dagelijks twee keer te temperaturen om een nieuwe besmetting in een zo vroeg mogelijk stadium te ondervangen en het betreffende paard apart te zetten.
Paard enten voor droes
Vaccinatie voor droes kan het aantal infecties in een groep paarden en de ernst van de symptomen bij geïnfecteerde paarden verminderen. De bescherming van het vaccin is echter geen 100 procent, dus een deel van de paarden kan nog wel mildere symptomen vertonen. Om een zo goed mogelijke bescherming op te bouwen, moet een paard 2 keer ingeënt worden met 4 weken tussentijd. De enting zou daarna eens per half jaar herhaald moeten worden.
Behandeling van droes
Op het moment dat de droes zich nog in een vroege fase bevindt en er zich nog geen abcessen in de lymfeklieren hebben gevormd, kan antibiotica eventueel de infectie tegengaan. Het paard bouwt dan echter ook minder of geen afweer op en kan later alsnog droes krijgen. Zodra er abcessen zijn gevormd, is het niet verstandig nog te gaan behandelen met antibiotica. De rijping van de abcessen wordt hierdoor alleen maar onderdrukt en op het moment van stoppen van de behandeling gaat het verloop van de ziekte alsnog gewoon verder. De behandeling van een paard met droes is vooral gericht op het verlichten van de pijn en de koorts. Daarnaast is het van belang dat de etterende abcessen in de lymfeklieren openbreken, zodat het pus eruit kan stromen. Wanneer de abcessen niet vanzelf opengaan, moet de dierenarts hier soms een handje bij helpen. Vervolgens kunnen de abcessen dan dagelijks gespoeld worden met een desinfecterende oplossing. Let er wel op dat de pus die eruit komt heel erg besmettelijk is!
Tijdens de behandeling is het nuttig om de temperatuur van het zieke paard regelmatig te meten. Dit is de beste manier om te bepalen of het paard herstelt of wanneer het verstandig is (opnieuw) contact op te nemen met de dierenarts.
Voeradvies bij droes
Paarden met ontstoken voorste luchtwegen en/of opgezwollen klieren, hebben meestal moeite met slikken. Daarom zie je ook vaak dat paarden met droes slecht willen eten. Zorg er altijd voor dat je ruwvoer aanbiedt, al is het mogelijk dat dit voor het paard pijnlijk is om te eten. Om er toch voor te zorgen dat je paard blijft eten, kun je voeding in geweekte vorm aanbieden. Dit is voor je paard makkelijker weg te kauwen.
- Pavo SpeediBeet: dit is snelwekende, ontsuikerde bietenpulp en een bron van supervezels, waarmee je de maag-darmflora van je paard ondersteunt.
- Pavo FibreBeet: dit ruwvoerproduct voer je ook geweekt en is een combinatie van Pavo SpeediBeet (ontsuikerde bietenpulp) en luzerne (eiwitten). Deze ‘gezonde dikmaker’ biedt optimale ondersteuning bij conditieherstel.
- Pavo FibreNuggets: deze structuurrijke grasbrokken zijn gemaakt van alpenweidegras en in te zetten als hoogwaardige ruwvoervervanger. Je voert ze het beste geweekt, waardoor het ook heel geschikt is voor (oude) paarden met gebitsproblemen.
- Pavo SlobberMash: onze slobber is een compleet krachtvoer en rijk aan vitaminen en mineralen. Het ondersteunt een goede darmwerking en gezonde vertering en is makkelijk en snel klaar te maken met warm water.
- Gras is voor het paard ook redelijk makkelijk te kauwen, dus je zou het prima op de weide kunnen zetten. Let op: dit moet dan wel een quarantaine weide zijn om besmetting te voorkomen.
Om ervoor te zorgen dat je paard niet nog verder verzwakt en het immuunsysteem extra ondersteund wordt, kan je je zieke paard tijdelijk een ‘opkikker’ geven zoals:
- Pavo HealthBoost: ondersteunt het afweersysteem en de darmgezondheid en geeft het paard en krachtige opkikker tijdens of na een mindere periode.
- Pavo MultiVit15: is een compleet vitaminesupplement met de vijftien belangrijkste vitamines voor het paard. Daarbij ondersteunt het de afweer en zorgt het voor een glanzende vacht.