Het constant zuigen van lucht wat sommige paarden doen als ze in de stal staan, heet luchtzuigen en is een uiting van verveling. Als je paard eenmaal aan het luchtzuigen gaat, is het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om hier weer vanaf te komen. Lees hier meer over luchtzuigen en hoe je het kunt voorkomen.
Wat is luchtzuigen precies?
Luchtzuigen is een vorm van een stalondeugd. Stalondeugden zijn stereotype gedragingen: ze zijn doelloos en herhalen zich continu. Bij het luchtzuigen kantelt het paard het hoofd iets naar achteren en zuigt het paard lucht de slokdarm in. Wanneer het paard tijdens het luchtzuigen zijn snijtanden ook nog vastzet op een hard voorwerp, zoals de voerbak of het houtwerk van de wei, wordt het kribbebijten genoemd.
Waarom is mijn paard een luchtzuiger?
In de vrije natuur waar paarden in kuddes leven, hebben ze constant contact met soortgenoten en bewegen en grazen ze de hele dag. Dat is een verschil met hoe wij onze paarden tegenwoordig houden en ze vaak afwisselend in de stal en alleen of samen met hun maatje in de wei zetten. Dat doen we al generaties lang zo, maar kan er wel voor zorgen dat je paard zich gaat vervelen en/ of hierdoor stress ervaart en dit uit in luchtzuigen.
Paarden gaan luchtzuigen om te ontsnappen aan stress of verveling. Tijdens het luchtzuigen produceert het lichaam van het paard endorfine. Endorfine is zeer verslavend voor een paard omdat het verdovend en rustgevend werkt. Wanneer je paard eenmaal verslaafd is aan de endorfine zal het steeds vaker en heftiger gaan luchtzuigen. Je paard hoeft dan niet eens meer stress of verveling te ervaren, maar wil toch luchtzuigen.
Is luchtzuigen schadelijk voor paarden?
Naast dat het vervelend is dat je paard niet gewoon lekker rustig op stal kan staan, kan luchtzuigen ook echt schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo zouden paarden die luchtzuigen een verhoogd risico kunnen hebben op maagzweren, hoewel het exacte verband tot op heden niet is aangetoond en het een onderwerp van discussie blijft. Ook wordt er vaak gesproken over een relatie tussen luchtzuigen en koliek, maar ook dit is nooit wetenschappelijk aangetoond. Neemt niet weg dat je extra oplettend moet zijn voor de symptomen van koliek en maagzweren als je paard een luchtzuiger is!
Tips: luchtzuigen bij je paard verhelpen
Luchtzuigen verhelpen is niet gemakkelijk en ook niet altijd mogelijk. Maar ook voor luchtzuigen geldt: voorkomen is beter dan genezen! Hier enkele tips die je kunnen helpen om luchtzuigen te voorkomen of tot een minimum te beperken.
- Een paard is een kuddedier, zorg voor veel contact met soortgenoten door ze samen of met een groep in de wei te zetten en de bovendeuren van de stal open te laten, zodat ze aan elkaar kunnen snuffelen.
- Paarden in de vrije natuur grazen tot wel 16 uur per dag! Onbeperkt ruwvoer zorgt ervoor dat je paard kan eten wanneer hij wil. Onvoldoende ruwvoer? Grasbrokken, zoals Pavo FibreNuggets (geweekt voeren) en Pavo FibreNuggets Hard kunnen dan een uitkomst bieden ter aanvulling.
- Een paard heeft iedere dag behoefte aan voldoende beweging in de weide of paddock. Vergeet niet dat wanneer je je paard in de paddock zet je ook altijd wat hooi neerlegt (op rubberen platen i.p.v. op de grond om zand eten te voorkomen).
- Iedere dag hetzelfde rondje in dezelfde bak is niet alleen saai voor jezelf, maar ook voor je paard. Wissel je training daarom voldoende af of ga eens een stukje stappen in de wei of buiten.
- Paarden vinden het erg fijn als ze om zich heen kunnen kijken, geef hem daarom een stal met uitzicht.
- Ook zijn er verschillende speeltjes te koop die verveling tegen moeten gaan, zoals voerballen of speelballen.