Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 3 minuten

Paard met schurftmijt, wat kun je doen?

Zie jij je paard weleens stampen of met zijn been ergens tegenaan schuren? Grote kans dat hij last heeft van mijt. Schurft is een veel voorkomende huidaandoening bij paarden. In dit artikel leggen we uit hoe je kunt zien of je paard mijt heeft, waar je op moet letten bij een behandeling en hoe je schurftmijt kunt voorkomen. 

Wat is schurftmijt?

In Nederland komen drie soorten mijten voor, waarvan Chorioptes verreweg de meest voorkomende is. Deze mijt veroorzaakt beenschurft bij paarden. Mijten zijn heel kleine beestjes, kleiner dan luizen, die als parasieten op de huid tussen de haren van paarden leven. Ze nestelen zich voornamelijk op de benen.

De symptomen van schurft

Schurft veroorzaakt door mijt komt het meest voor in de wintermaanden. Paarden met veel behang aan de benen, zoals Friezen en Tinkers zijn gevoeliger voor mijten dan paarden met een heel dunne vacht. De achterbenen zijn doorgaans gevoeliger dan de voorbenen. Sommige paarden hebben er geen last van en daar duurt het lang voordat je in de gaten krijgt dat er mijten zijn. Dat zijn zogenaamde ‘drager paarden’, die de mijten wel aan andere paarden kunnen overdragen. De meeste paarden hebben er echter wel degelijk last van en dat merk je aan de volgende symptomen:

  • Korstjes en schilfertjes laag op de benen, bij de koot en de kogel. Heel langzaamaan breidt het zich uit naar boven. Soms is dit niet eens goed te zien maar kun je de bobbeltjes wel voelen.
  • Je paard heeft veel last van jeuk aan zijn benen en stampt op stal of in de wei. Je ziet ook paarden die proberen de benen te schuren tegen een randje, paal of kruiwagen.
  • Kale plekken en haaruitval
  • Je paard probeert zichzelf te bijten
  • In ernstige gevallen komen er kloven in de huid die moeilijk te behandelen zijn of gaat de huid ontsteken met wondjes en pus. Dan is het tijd om je dierenarts te bellen.

Is mijt besmettelijk?

Ja, de mijten kunnen van paard op paarden worden overgedragen. Het vervelende van mijten is dat ze buiten het paard zo’n drie weken kunnen overleven. Dus ook via borstels en dekjes kunnen mijten worden overgedragen op andere paarden. Dit kan ook via de bodembedekking in de stal. Denk bijvoorbeeld aan boxen waar regelmatig andere paarden in staan, op een handelsstal, in wedstrijd boxen of wanneer je met je paard op vakantie gaat.

De behandeling tegen schurft

Mijten zijn geen schimmels of bacteriën, dus het zal dan ook niet helpen om deze te behandelen met Imaverol of antibiotica. In de eerste plaats is het belangrijk om de dierenarts de juiste diagnose te laten stellen. Zomaar iets proberen kan je paard meer kwaad dan goed doen. Voor specifieke middelen om je paard tegen schurft te behandelen, verwijzen we je naar een dierenarts. De kans is echter groot dat je een middel krijgen om je paard mee te wassen.

Voor een luizen- of mijten behandeling gelden wel enkele algemene regels:

  • Herhaal een wasbeurt altijd na 10 dagen. De levenscyclus van mijten is drie weken. Ze leggen eitjes op het paard waarna het zo’n drie weken duurt totdat de larve is uitgegroeid tot volwassen dier. Door deze levenscyclus is het absoluut noodzakelijk om minstens twee keer te wassen, zodat alle eitjes vernietigd worden.
  • Was je hele paard. Mijten kunnen zich schuilhouden op andere plekken dan de benen, was dus niet alleen de benen maar je hele paard.
  • Het middel is alleen effectief als het op de huid komt. Daarvoor moet je paard door en door nat zijn. Na het wassen kun je het beste de vacht gewoon aan de lucht laten drogen en dus niet afdrogen of droogtrekken met een zweetmes.
  • Hoe erg ook, als je echt van schurft en mijten af wilt, dan zul je de sokken van je paard moeten afscheren. Het helpt enorm als de mijt geen plek meer heeft om zich te vestigen.

Mijt bij paarden voorkomen

Als je paard eenmaal schurft heeft, is het zaak om dit eerst te behandelen. Dat betekent je paard goed wassen en behandelen met medicatie van de dierenarts. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je al je spullen die je voor dit paard gebruikt ontsmet. Borstels, dekjes en dekens kun je wassen in heel heet water met zeep. Het is aan te raden om de stal helemaal leeg te maken en dan te ontsmetten met een speciaal middel, zoals bijvoorbeeld halamid. Bij gevoelige paarden kun je de volgende voorzorgsmaatregelen treffen om mijt te voorkomen:

  • Overweeg om aan het begin van de winter het behang af te scheren. Of dit een goede maatregel is, hangt ook af van de huisvesting van je paard. Overleg hiervoor met je dierenarts.
  • Daarnaast is het bekend dat besmettingen met parasieten vooral kans maken op paarden met een lage weerstand. Een goede conditie en weerstand zijn de meest effectieve preventieve maatregelen. Bouw training bijvoorbeeld geleidelijk af van zomeractie naar winterrust en ondersteun je paard in het najaar bij het verharen en de overgang naar het stalseizoen. Je kunt dit doen door je paard Pavo HealthBoost te geven om hem in wat zwaardere perioden te helpen. Mijten bezoeken namelijk niet zo graag een van gezondheid blakend paard.

 

Lees meer over:

Ziektes & Aandoeningen +