Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

9 oktober 2024 Leestijd 3 minuten

Dries van Peer: ‘Ik heb paarden nodig om te overleven’

De juiste mensen op de juiste plaats. Dat Pavo verder kijkt dan relevante diploma’s, blijkt wel uit de aanstelling van Dries van Peer als kersverse salesmanager voor Duitsland en Oostenrijk.  Deze geboren Belg heeft een achtergrond in de praktijk; het opleiden van dressuurpaarden en ruiters. Zijn kwaliteiten en kennis van zowel paarden als de omgang met mensen komt hem in zijn nieuwe functie goed van pas. 

In april 2023 zette Dries van Peer zijn eerste voetstappen binnen Pavo als sales accountmanager. Nog geen anderhalf jaar later verruilde hij deze titel voor salesmanager Duitsland en Oostenrijk. Van Peer werd voor zijn eerste salesfunctie gerekruteerd door de inmiddels gepensioneerde Jacques van den Boom. “Ik werkte in een Duitse landhandel keten op de afdeling paard. Jacques kwam op bezoek en we hadden een fijn gesprek. Twee weken later belde hij mij op of ik eens koffie met hem wilde drinken, hij ging met pensioen en was op zoek naar iemand om hem op te volgen binnen Pavo. Zogezegd, zo gedaan. Voor mij was het een mooi aanbod. Pavo is een goed merk met kwaliteit waar ik voor kan instaan. Daarnaast was het een mooie functie waarin ik wat flexibeler kon zijn dan in het werk dat ik nu deed.” 

Paardenman in hart en nieren

Van Peer werd geboren in België. Zijn ouders hadden niets met paarden, maar via een klant van zijn vader kwam hij ermee in aanraking. Eerst eens in de week, maar al snel was Van Peer dagelijks bij de paarden te vinden. “Op zijn zestiende wist ik al wel dat ik hier graag mijn werk van wilde maken. Mijn ouders zagen dat alleen niet zo zitten en wilden dat ik eerst mijn school zou afmaken. Dat heb ik gedaan en op mijn achttiende ben ik naar Duitsland vertrokken om daar de opleiding tot ‘Bereiter’ te volgen. Een driejarige opleiding die grotendeels bestaat uit leren in de praktijk. “In deze opleiding leerde ik paarden opleiden en lesgeven. Ik wist heel zeker dat ik de opleiding in Duitsland wilde doen. Deze staat erg goed bekend, er is volgens mij geen beter opleiding dan deze.” Na het afronden van deze opleiding besloot Van Peer door te studeren voor ‘Pferdewirtschaftsmeister’, met deze titel mag je ook zelf studenten opleiden. “Maar je leert in deze opleiding ook veel meer van het runnen van een bedrijf, het economische deel van de paardenhouderij: Het opzetten van een businessplan, belastingen, boekhouding, alles komt voorbij.”

In totaal is Van Peer twintig jaar lang beroepsruiter. “Ik reed veel paarden van andere mensen. Vooral het opleiden van jonge paarden vond ik heel mooi om te doen. Ik leidde ze op van de jonge paarden proeven tot Inter A-niveau. Na een periode zelfstandig te zijn geweest, heb ik ook een periode voor hengstenhouder Schult gereden. Daar kreeg ik de kans om zelfs met Isabell Werth samen te werken.”

Getal 40

Als Van Peer spreekt, dan is de passie voor de paardensport nog steeds voelbaar aanwezig. Waarom besloot hij dan de cap aan de wilgen te hangen? “Dan komt het getal 40 eraan, val je een paar keer serieus van je paard en krijg je een dochter…..dan ga je toch nadenken. ‘Wat ga ik doen als ik 50 ben? En 60? Ik had van huis uit geen grote stal of veel geld, en om op latere leeftijd te kunnen leven van het lesgeven, dan moet je als ruiter wel heel erg succesvol zijn geweest.” Zo besloot Van Peer bij een Duitse landhandel keten te gaan werken, waarna hij zoals geschreven in 2023 bij Pavo terecht kwam. In eerste instantie als accountmanager. “Ik merk dat de kennis die ik heb van de paardensector en ook de mensenkennis die ik heb opgedaan met het opleiden van jonge mensen, mij hier goed van pas komen. Je krijgt sneller een voet tussen de deur als mensen de indruk hebben dat jij snapt wat er nodig is. Je praat dezelfde taal als het ware.” 

Toen in mei 2024 de functie van verkoopmanager vrijkwam, nam hij het initiatief om te solliciteren. “Het leek mij een mooie nieuwe uitdaging en dat andere mensen het vertrouwen in mijn hadden, zorgde ervoor dat ik het heb gedaan. Ik hou ervan om mezelf te blijven ontwikkelen en te groeien. Ik ben blij met de kans die ik nu krijg. Dit neemt niemand mij meer af.” 
Toch blijft de passie voor paarden door zijn aderen stromen. “Ik heb paarden nodig om te overleven. Het blijft mijn passie, mijn ding. Ik ben nog regelmatig in het zadel te vinden. Meerder malen per week. Ik rijd geen wedstrijden meer. Eigenlijk ben ik ook nooit echt puur een wedstrijdruiter geweest. Het opleiden van paard en ruiter geeft mij nog steeds energie.” 

Toekomst

Tot slot kijkt Van Peer positief naar de toekomst. “Het zijn best lastige tijden met stijgende kosten van de grondstoffen en de energie en de situatie in de wereld. Maar ik zie het al een mooie uitdaging om ook weer andere wegen in te slaan en mogelijkheden te verkennen. Pavo is en blijft een merk dat gaat voor kwaliteit en heel erg gericht is op het welzijn van het paard. We blijven innoveren”, besluit Van Peer.