Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

9 januari 2025 Leestijd 2 minuten

Ruwvoerkwaliteit op de agenda bij EWEN

Ruwvoer – hooi, gras en kuil – is de belangrijkste voedingsbron voor paarden. Ruwvoer maakt minstens zeventig procent van het dagelijkse dieet van een paard uit. Bij het voeren van ruwvoer gaat het niet alleen om het verstrekken van de juiste voedingsstoffen, maar ook om het behoud van de gezondheid van het spijsverteringsstelsel en de tanden, en om het geluk van je paard. “Om een gezond dieet samen te stellen, is het essentieel om te weten wat voor kwaliteit en voedingswaarde het ruwvoer heeft dat je voert, oftewel: weet je wat je voert. De suiker-, energie- en eiwitniveaus worden al aangegeven, maar mineralen zijn een even belangrijke factor. Hoe meer je weet over het ruwvoer, hoe beter je het aanvullende voer kunt afstemmen. Dit moet natuurlijk in lijn zijn met het doel van het paard en eventuele specifieke behoeften,” zegt Bos.

Voor haar presentatie op EWEN analyseerde Bos de gegevens van acht jaar ruwvoeraanalyse. Deze analyses werden uitgevoerd door de onafhankelijke onderzoeksorganisatie Eurofins en aangekocht via de Pavo-website. In totaal werden meer dan 20.000 ruwvoermonsters onderzocht, ingezonden door paardenhouders in Nederland, Duitsland en België. “De monsters lieten zien dat de eiwit- en energieniveaus over het algemeen afnemen, terwijl de suikerwaarden erg hoog zijn en het lijkt erop dat ze hoog zullen blijven.”

Volgens Bos zijn er verschillende redenen voor deze veranderingen. “Extreme droogte, extreme natte periodes, extreme temperaturen (zowel hitte als kou); al deze factoren beïnvloeden de grasgroei, het moment van maaien, het drogen van het gras en het inpakken van de balen.” De cijfers benadrukken waarom het essentieel is om te weten wat je je paarden voert.

Van de monsters die in 2023 werden geanalyseerd, bleek in 49 procent dat paarden aanvullende voeding nodig hadden om aan hun basisvoedingsbehoeften te voldoen. Wat betreft paarden die deelnemen aan (top)sport of drachtige en zogende merries, had 82 procent aanvulling nodig. In 2023 overschreed 58% van de monsters de 10% suikerdrempel, wat een belangrijke drempel is voor bijvoorbeeld paarden die gevoelig zijn voor suiker. Gedurende de afgelopen acht jaar is er een merkbare variatie in de suikerwaarden tussen de verschillende jaren, maar deze blijven constant hoog, met het hoogste percentage dat vorig jaar werd geregistreerd sinds 2016.
Pavo adviseert daarom paardenhouders altijd op de hoogte te zijn van de voedingswaarde van het ruwvoer in combinatie met het beoogde gebruik van de paarden. Bij het aanschaffen van ruwvoer bij leveranciers, zouden deze moeten weten wat de voedingswaarden zijn van het ruwvoer dat ze verkopen en moeten ze kunnen adviseren of het ruwvoer voldoet aan de specifieke behoeften van een paard.


Bos: “Als je de voedingswaarde van je ruwvoer kent, kun je ervoor zorgen dat je, indien nodig, supplementen kunt geven om aan de behoeften van je paard te voldoen. De voedingskwaliteit van elke partij kan variëren. Als je hooi twee keer maakt, is het raadzaam om beide snedes te laten testen. De ingediende monsters moeten uit verschillende plekken in verschillende balen komen voor de meest nauwkeurige representatie.”

Daarnaast wordt er momenteel wereldwijd veel onderzoek gedaan naar alternatieve grondstoffen die geschikt zouden kunnen zijn als bron van ruwvoer. Het is mogelijk dat in de toekomst andere gewassen als waardevolle bronnen van ruwvoer kunnen worden gebruikt. Er wordt onderzocht welke gewassen mogelijk geschikt zijn en hoe bijvoorbeeld het spijsverteringsproces van een paard werkt. Pavo is voortdurend op zoek naar het beste en meest geschikte ruwvoer. Daarom werd de Pavo Hygienic Roughage Quickscan geïntroduceerd, een snel en betrouwbaar hulpmiddel om de kwaliteit van ruwvoer te beoordelen. De Pavo Hygienic Roughage Quickscan stelt paardenhouders in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over de voeding en het welzijn van hun paard.

Een conferentie zoals EWEN is hierin van groot belang. “Hier kun je ideeën uitwisselen met collega’s van over de hele wereld. We delen graag onze kennis, maar we zoeken ook enthousiast kennis bij andere partijen. Ik geloof dat we door op deze manier samen te werken, kunnen zorgen dat onze paarden nu en in de toekomst toegang hebben tot hoogwaardige voeding, ondanks alle factoren waarmee we momenteel worden geconfronteerd en die later op ons afkomen.”